Over John

Als jongeman was ik al geïnteresseerd in de wonderlijkheden van het leven. Ik was hoog-energetisch, snel afleidbaar, initiatiefrijk, avontuurlijk en ongelukken veroorzakend. Toen ik een brommer kocht op mijn 16 de wilde ik weten hoe dat motortje er van binnen uitzag en hoe het werkte, hoe ik het sneller kon maken en of ik het geluid kon beïnvloeden.

Ik kwam er al snel achter dat het onderzoeken ook toepaspaar was op mijn emoties en mijn gedrag. Ik ging mijzelf “demonteren” maar dat bleek toch anders te gaan dan mijn brommer. Het had in ieder geval mijn verhoogde interesse. Alcohol, nicotine, geld, sport, meisjes, verliefdheid, mijn struggle op de basisschool en angsten en verlangens. Alles wekte meer nieuwsgierigheid op.

Waarom doe ik wat ik doe?

Hoe werkt het dat ik mij terugtrek, als er afwijzing omhoog komt? Wat gebeurt er als de verdovende werking van alcohol mijn beloningssysteem in mijn hersenen bereikt? Ik wist toen al gelijk dat ik daar gevoelig voor was. Een roes die werkte, in zijn volle omvang, om niet de ongemakken van het leven te hoeven voelen. Rond mijn twintigste jaar kwam ik terecht in het Sidhadorp in Lelystad waar Transcendente Meditatie werd onderwezen. Ik was een van de jongste deelnemers en volgde het programma. Wat mij nog helder bijstaat is de intensiteit die het mediteren teweeg bracht, mijn hartslag van rond de 40 slagen per minuut na de meditatie en een diepe rust was voelbaar. Het liet mij verder zoeken en experimenteren. Inmiddels had ik 2 afgeronde opleidingen gevolgd in de gezondheidszorg, waar de doelgroep mensen met meervoudig complex verstaanbaar gedrag was.

Altijd weer was er onderweg een stem die zei: Is dit het leven? Er moet toch een andere manier zijn? Het laveren tussen goede dagen of slechte dagen. Druk of rustig. Liefde of lijden. Angsten of verlangens. Zomer of winter. Afwijzing of acceptatie. Rust of onrust. Geluk of gelijk.

Mijn ontdekkingsreis ging letterlijk verder. Meermalen verbleef ik in verschillende Kibbutzes in Israël. Werkte in een YMCA zomerkamp in Californië met groepen kinderen met Diabetes. Hielp mee in een Weeshuis in India, bezocht Dharmsala in Himachal Pradesh waar de Dalai Lama in ballingschap heeft geleefd. Trok 8 maanden door Afrika en aansluitend 4 maanden in Zuid-Oost Azië. Bij thuiskomst startte ik een creatieve werkplaats waar 10 jaar met groepen mensen beeldend werd gewerkt. Nu 60 jaar jong, actief lid van de School voor Praktische Filosofie in Utrecht.  Tevens beoefenaar van Advaita Vedanta en de Cursus in Wonderen. Ook volg ik het 12-stappen programma sinds 4,5 jaar. Dit is wat ik doe, ik lijk gearriveerd, het ziet eruit als een vredigheid. Die bestendig is, beschouwend, over datgene wat er in mijn hoofd en lijf afspeelt. JA, DIT IS HET LEVEN!

Facebook
YouTube

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.