Sluimermodus

Sluimermodus

Casus: iemand die verder is geholpen

Wanneer de telefoon gaat en ik opneem, hoor ik een man praten die aarzelt in zijn stem. Na enige minuten zijn verhaal aangehoord te hebben blijkt dit een man te zijn die genoeg geproefd heeft in het leven van alle middelen en uitvluchten om niet te hoeven voelen, om geen verantwoordelijkheid te kunnen dragen voor zijn jonge gezin. Zijn relatie met de moeder van zijn kids staat onder druk en angsten maken zich meester van zijn dagelijks bestaan. Ik zeg: goed dat je belt en welkom in mijn traject waar ik je mogelijkheid geef om via zelfonderzoek te kijken waar je staat, hoe je het zou willen en wat voor jou en jouw gezin het meest haalbare is. Het is belangrijk om te beseffen dat er in het leven een grens bestaat voor het meest haalbare. Ik noem dat het beste bod. We bellen op dagelijkse basis, 20 minuten per dag. De 1 ste maand is het nog duidelijk aftasten. De man, die ik vanaf nu in het verhaal de naam Jaap geef, laveert tussen sociaal gewenste antwoorden en signalen vanuit zijn hart. Soms is het dagen stil er komt er geen initiatief vanuit Jaap, hij blijkt te bang of soms nog te gehecht aan zijn middelen die hem weer verdoven om de ongemakken niet te hoeven voelen. Toch besluit hij, na de stilte, steeds weer mijn nummer te bellen en gaan we verder met de verkenning. Ik tast af waar Jaap staat in zijn bereidwilligheid, waar zijn kracht ligt, welk patroon van weerstand er dominant omhoogkomt. Ik kijk of directe vragen al gepast zijn of dat er eerst behoefte is aan het creëren van rust. Kalmeren om terug te trekken uit de drukte en chaos in zijn hoofd. Dit is een voorwaarde om vervolgens via vragen de geest naar zichzelf te laten kijken en de essentie te ontdekken.

Na verloop van tijd lijken we op elkaar afgestemd, we ontmoeten elkaar regelmatig in de bibliotheek, waar voldoende plekken zijn om in rust met elkaar te communiceren. Afwisselend loopt hij langs de rekken met boeken over levensbeschouwing, waar hij kijkt of er iets tussen staat om thuis te kunnen lezen. Jaap komt sterker bij het idee dat zijn huidige levensstijl destructief is en de bereidwilligheid groeit om het aan te gaan. Met “het” bedoel ik zelfonderzoek. Gedegen en grondig. Met kleine kuiltjes graven vind ik geen water in de grond, met diep graven wel. Zorgvuldig opgebouwde en ingestorte zandkastelen verdwijnen uit het gezichtsveld van Jaap. Met een knipoog waarschuw ik hem regelmatig: door dit traject gaat je sluimermodus aan diggelen. Er is een grote kans dat je afscheid gaat nemen van mensen die al lang in je leven rondlopen, het kan zijn dat je baan verdwijnt omdat voor herstel een ander soort werk noodzakelijk is. Je zal meer tijd doorbrengen met je kinderen in de speeltuin en dagelijks voorlezen bij het naar bed gaan i.p.v. Netflix kijken. Ja, er is een grote kans dat die sluimermodus verdwijnt. Soms vertrekt zijn gezicht omdat de hardnekkige hunkering aan middelen weer even van zich laat horen. Jaap blijkt te helder te zijn om aan deze stem gehoor te geven. We bespreken de gevaarlijke laagdrempeligheid die op de loer ligt. Vanuit mijn eigen ervaring deel ik hoe ik dat heb opgepakt en er komt een manier waarop Jaap dit onderzoekt. Inmiddels zijn we 8 maanden verder. Hij en zijn vrouw zitten meer op een lijn naar de kinderen toe. Jaap communiceert met zijn vrouw voordat er ruzie ontstaat i.p.v. te wachten totdat het zo ver is opgelopen dat de bom barst. Zijn kinderen voelen de rust die in het gezin ontstaat. Zijn vriendenkring is veranderd, het contact met zijn broer is weer gestart. Hij heeft zich aangesloten bij een wielerclub en ze zijn aan het trainen voor een rondje IJsselmeer. Ik ben vooral geraakt in zijn herstel, op het vlak dat hij als vader weer gezond omgaat met zijn kinderen. Jonge kinderen die het nodig hebben om in veiligheid en vertrouwen te kunnen opgroeien. Dat is het mooie aan mijn werk. Dat ontroert me.

We hebben nu nog 1 x in de week telefonisch contact. Hij heeft zich aangesloten bij een mannenpraatgroep Lifeword Christian Center, waar ze ook samen koken en zingen. Jaap heeft bij mij het verhelderingstraject doorlopen zoals je kunt lezen op de homepagina van mijn website.

Vanwege de privacy is zijn naam en leefsituatie aangepast in het verhaal.

Delen
Laat reactie achter

Facebook
YouTube

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.